Meiningsmåling

15 partier vil stille liste til kommunevalget i Arendal. Hvem velger du?
















 • 114%
   
 • 23%
   
 • 315%
   
 • 41%
   
 • 50%
   
 • 60%
   
 • 73%
   
 • 81%
   
 • 90%
   
 • 1027%
   
 • 110%
   
 • 121%
   
 • 1329%
   
 • 140%
   
 • 150%
   
 • Antall stemmer: 175

Kontakt oss

ablikk.no

Besøksadresse:

Teknologiveien 1
4846 Arendal

Telefon sentralbord:
38 69 90 22

E-post:

post@ablikk.no

Rss feed

Facebook

Nyheter

Print
Av ablikk redaksjon 07.01.2019 kl. 16:48

  Kristen Georg Taraldsen

  Kristen Georg Taraldsen, journalist/forfatter, Arendal, ble født på Namnå i Solør den 1. april 1936. Han ble døpt i Grue kirke den 10. mai 1936. Under krigen flyttet familien til Moelv.

  SISTE BOK: Kun kort tid før han døde presenterte Kristen G. Taraldsen sin siste bok, Frihetens Seilas, bind 2. Presentasjonen foregikk i Sjømandforeningens lokaler på Tyholmen 19. desember. Bilde er av bløtkaken i anledning begivenheten. Foto: Nils P. Vigerstøl.
  I august 1943 begynte Kristen i 1. klasse på Kilde skole. På den første skoledagen ble han fulgt av sin bestefar Georg Digernes. I 1944 reiste Gunvor og barna til Kirkenær og flyttet inn i huset til lensmann Gunnar M. Kveseth 1) og frue. De hadde funnet det nødvendig å flykte til Sverige. Kristen begynte da på Kirkenær skole.
   
  Kristen flyttet sommeren 1945 til sin tante og onkel, Christa og Harald Kolborg, og fikk sin oppvekst hos dem. Kristen begynte i 4. klasse på Kolbjørnsvik skole. Han tok middelskolen ved Arendal høyere allmennskole i 1953, ett-årig handelsskole ved Frits Pettersens handelsskole i 1954 og Befalsskolen for Infanteriet (BSI) i Kristiansand i 1956/57.
   
  Etter avtjent plikttjeneste på Evjemoen fortsatte han deretter i ett år på Evjemoen som sersjant. Han sto blant annet for rekruttdannelsen av gardistene til HM Kongens Garde. Under denne tjenestetiden var han blant annet instruktør for forløperen til Gardens skitropp. På flere repetisjonsøvelser fungerte han som MP-sjef (militærpolitiet) og senere som stabstroppssjef i Infanteriregiment nr. 7. Han har deltatt i flere repetisjonsøvelser på ulike steder i landet.
   
  Han har gjennomgått flere militære kurser, blant annet føring av kompani i strid på Heistadmoen. Da han fikk avskjed fra Forsvaret den 12. november 1990 som vernepliktig offiser hadde han løytnants grad. Han har vært medlem av Norske Reserveoffiseres Forening avd. Arendal siden opprettelsen i 1980.
   
  I 1958 begynte han som journalistlærling i avisen Vestlandske Tidende i Arendal. Etter ni måneder fikk han tilbud om å gå over til Agderposten og slo til. I denne avisen var han ansatt i 15 år. Etter et kort mellomspill i Sørlandske Tidende, som i 1975 gikk konkurs, ble han i 1976 ansatt som journalist og senere bestyrer i Fædrelandsvennen ved avdelingskontoret i Arendal. Kristen engasjerte seg sterkt i de lokale presseorganisasjonene. Han var formann i Aust-Agder Journalistlag fra 1967 til 1972 og formann i Aust-Agder Presselag fra 1974 til 1977. I tillegg var han sekretær og kasserer i begge foreninger.
   
  For å videreutdanne seg ytterligere i presseyrket, tok Kristen Journalistakademiet i Oslo i 1960-61. I 1963 gjennomgikk han Nordisk Journalistkursus ved i Århus Universitet i Danmark. Påsken 1964 foretok han en reportasjereise til Moskva. Deretter seilte han som underordnet sjømann i ett år i 1964/65 for å skaffe seg praktisk innsikt i norsk skipsfarts- og shippingvirksomhet, idet han drev som skipsfartsskribent i Agderposten. Han så det som viktig å lære sjømannslivet fra bunnen. Dessuten følte han at han hadde en familiearv å ivareta. Både hans tippoldefar, oldefar og bestefar hadde vært seilskuteskippere.
   
  Den 12. juni 1965 - 29 år gammel - mønstret han på som dekksgutt og foretok først en seks måneders tur med M/S ”Elisabeth Bakke” på 8.540 t. dw., tilhørende Knud Knudsen O.A.S. i Haugesund. Turen gikk fra Hydros anlegg på Herøya ved Porsgrunn med en last med kunstgjødsel over Atlanterhavet til Curaçao, deretter gjennom Panamakanalen og ned langs vestkysten av Syd-Amerika.
   
  På en måte var det å kjøre «melkerute». Det kunne være opptil to og tre anløp pr. dag hvor gjødningen ble losset. I Chile måtte det skje i lektere, ettersom det fantes få skikkelige havneanlegg. Som dekksgutt måtte Kristen være med på å hive av presenningene på lukene og fjerne de blytunge trelukene i eik over skjærstokkene. Det var en eksersis som føltes på ryggen.
   
  Lossestedene så slik ut: Buenaventura, Guayaquil, Iquique, Callao, Arica, Tocopilla og Valparaiso. Ferden endte i Valdivia i Chile, nesten helt nede på den 40. breddegrad - eller de fryktede «The Roaring Forties».
   
  Deretter var han med M/S ”Theben” på 10.225 t. dw., tilhørende Wilh. Wilhelmsen, Oslo, en tur fra Kotka i Finland til Østen med blant annet tremasse. Han var da forfremmet til
   
  jungmann. Turen gikk først til Antwerpen, hvor skipet tok inn en mengde med jeeps for Filippinene. De dekket hele fordekket. Deretter gikk turen videre til Marseille, så gjennom Suezkanalen. En serie med havneanløp fulgte - Aden, Penang, Singapore, Bangkok, Manila, Hongkong, Nagoya, Kobe og Shanghai.
   
  Med som passasjer til Singapore var nylig pensjonert LO-sjef Konrad Nordahl. Kristen, som hadde fast jobb med å spyle passasjerdekket hver morgen, hadde mang en hyggelig morgenprat med den tidligere LO-bossen. Jeep-lasten holdt forresten på å skipets skjebne. Utenfor kysten av Vietnam kom et stort amerikansk bombefly. Antagelig fattet flybesetningen mistanke til "krigslasten", for det seilte over til sammen tre ganger. Det avbrøt inspeksjonen først etter at kapteinen hadde beordret Kristen til å løpe akterut og heise det norske flagget. Da de norske fargene vaiet i vinden, "vugget" bombeflyet med vingene og forsvant.
   
  Sin 30-års dag feiret Kristen i Hongkong, forøvrig som gjest hos den kjente misjonæren Agnar Espegren fra Birkeland og hans hustru Olga. Hun hadde laget en ekte norsk bløtkake i anledning dagen.
   
  Misjonær Espegren viste Kristen rundt i den kinesiske bydelen Kowloon, og beså noen av de verste narkotikaredene som finnes i Hongkong. Blant de stedene de besøkte var den fryktede Walled City - en by som ligger under jorden - og kjent som sentrum for mye av den
   
  kriminelle virksomheten i Hongkong. Espegren bilte Kristen blant annet opp til The New Territories hvor man kan skue inn i Kina.
   
  Et besøk i en avvenningsinstitusjon for narkotikere - drevet av norsk misjon - sto også på programmet. Det ble en sterk opplevelse. Særlig da et ungt kinesisk ektepar kom med sin gamle mor på 72 år. Tilbakefallsprosenten lå på 80 prosent. Kristen fikk også se Håpets
   
  Havn, men dessverre var ikke den kjente misjonæren Anny Skau til stede.
   
  Turen med ”Theben” videre gikk videre til Shanghai i Kina. Der ble Kristen overvåket av det kinesiske sikkerhetspolitiet, så lenge skipet lå i havn. Returreisen til Oslo gikk via Djibouti, Aden, Port Said og Antwerpen. Nærmere seks måneder tok den halve jordomseilingen. Begge disse langturene resulterte i en serie med reisebrev i Agderposten. I 1968 fulgte han M/S ”Favorita” på 10.858 t. dw, tilhørende A/S Uglands Rederi i Grimstad, til Lakene som arbeidende passasjer. Skipet førte en last med jerncoiler i ruller fra Dunkerque til Toledo i Lake Erie (en av de store sjøene). Jerncoilene skulle benyttes i bilindustrien i Detroit. Kristen er antagelig den eneste journalist i den norske presse - uten styrmannsskole - som er blitt forfremmet fra passasjer til 3. styrmann over natten. Men det skjedde faktisk. Skipet var uten 3. styrmann. Skipperen spurte Kristen om han ville påta seg jobben.
   
  Den besto i å stå ved maskintelegrafen og utføre de ordrer om fart som losen beordret, samt føre "manøverprotokollen". Spesielt viktig var det å være påpasselig under passeringen av de åtte slusene i Welland-kanalen. En annen oppgave var å skifte henholdsvis det kanadiske og amerikanske flagget, etter hvert som skipet beveget seg i de to lands farvann. En av losene ble så imponert over at en journalist utførte jobben så vidt påpasselig at han ga garantier for at hvis Kristen aktet å søke seg inn på styrmannsskolen, så skulle han gi ham sin beste anbefaling.
   
  I 1970 fikk han en tur med M/T ”Credo” på 100.453 t. dw., tilhørende Jørgen P. Jensens Rederi, Hisøy, til Forcados i Nigeria. Det skjedde rett etter at borgerkrigen i landet var over slik at spenningen var til å føle på. Lastingen skjedde ved en oljeterminal ute i sjøen. Den hadde den svenske mesterpiloten Gustav von Rosen skutt i stykker under borgerkrigen. Den var nylig blitt reparert. Kristen var for øvrig den eneste av besetningen som kom i land i Nigaria - takket være stor sjenerøsitet av den britiske losen. Kristen tilbagte en dag og en natt
   
  i losens husbåt ved en liten landsby. Britiske Shell holdt for øvrig på å bygge et større oljeraffineri utenfor landsbyen.
   
  Og endelig i 1974 fikk han være med på jomfruturen til T/T ”Ranja” på 220.000 t. dw. fra Stord Verft til oljehavnen Kharg Island i Den persiske Gulf. ”Ranja” var på den tid et av Norges største tankskip. Det tilhørte Hagb. Waages Rederi i Oslo - samme rederi hvor hans bestefar hadde vært skipper 58 år tidligere. Turen gikk rundt Kapp Gode Håp. Hjemturen ble foretatt med fly. Kristen overnattet i Teheran, som nettopp da forberedte sitt 1000-års jubileum.
   
  Kristen laget rederiaviser for Jørgen P. Jensens Rederi og Mørlands Rederi i flere år. Han var også skipsfartskronikør i NRK Sørlandet, samt NRKs kortbølgesendinger. Flere radioopptak som han gjorde under turene til sjøs ble sendt i sjømannssendingene fra Radio Norway (av sjøfolkene kalt Radio Nowhere, ettersom det var vanskelig å høre sendingene på visse steder). I yngre år drev Kristen aktivt med idrett. Han var en habil skøyteløper og kan blant annet se tilbake på et sørlandsmesterskap i junior B-klassen. I tillegg drev han med orientering og seiling.
   
  Kristen har en viss litterær produksjon bak seg. Han har utgitt 20 bøker. Den første kom ut i 1984 - «Da krigen kom til Lillesand», den dramatiske episoden da det tyske troppetransportskipet "Rio de Janeiro" ble torpedert av en polsk ubåt. Dette skjedde den 8. april 1940 - altså en dag før den store dagen i norsk krigshistorie. Så fulgte «Med livet som innsats» i 1985, og endelig storverket «Frihetens flamme - major Laudal og hans menn» i 1994. Han har dessuten vært medarbeider i «Arendalsregionens krigshistorie» som utkom i 1985. Videre har han vært bidragsyter i flere kommunale krigsbøker - blant annet i Åmli, Hægebostad, Austad-Lyngdal-Kvås og Kvinesdal.
   
  I 1998 utga han boken «Arendals Sjømandsforening 1849-1999» - 150-års beretningen for Arendals Sjømandsforening og krigsboken ”Ti i krig”. I 1999 kom krigsboken ”Motstandspionèrene. Arendalsgruppens vekst og fall” og ”Industrieventyret. Fra jernmalm til høyteknologi”. I 2000 utga han ”En sparebank gjennnom 175 år”, jubileumsskriftet for Sparebanken Sør - Sørlandets største bank. Kristen ble tidlig trukket inn i speidersaken. Han begynte som ulvunge i Blå Kors i Arendal i 1946. Siden ble det 1. Hisøy fra 1947. Han var patruljefører i «Varg». Ved 50-års jubileet i 1990 ble han utnevnt til æresmedlem av 1. Hisøy speidertropp, etter å ha skrevet troppens jubileumsberetning «Speiderliv på Hisøy i 50 år». Han har videre vært medlem av Arendal Røde Kors Hjelpekorps og styremedlem i Musikkens Venner i Arendal. Fra 1992 og i flere år fremover var han medlem av fylkesmannens krigs- og krisestab som informasjonsmedarbeider. Han var redaktør for informasjonsavisen til Aust-Agder Røde Kors fra 1999 og i en del år fremover.
   
  Kristen tok dessuten initiativet til at det ble nedsatt en bautakomite i Arendal. Formålet var å reise fire krigsminnesmerker med navn på de 117 personene som omkom under 2. verdenskrig. Det ble antatt at Arendal var den eneste by i landet uten navneplater over sine falne. Kostnadene var stipulert til kr. 400.000,-. Leder av komiteen ble formannen i Arendals sjømandsforening, skipsfører Lars Vidar Moen. Takket være en enestående giverglede klarte komiteen å samle inn det stipulerte beløpet. Den høytidelige innvielsen av minnesmerkene i minnelunden på Houens plass ble foretatt den 8. mai 2015.
   
  Av politiske verv kan nevnes: Sekretær i Hisøy Høyre fra 1992 (fungerende formann i 1993), og sekretær i Hovedstyret i Arendal Høyre 1994-1996. I tillegg var han med på å starte «Høyre-Nytt» i 1995 - den interne informasjonsavisen for Arendal Høyre. I tillegg satt han i redaksjonskomiteen. Han var i denne perioden også medlem av økonomiutvalget i Arendal Høyre. Den lengste styremedlemsfunksjonen hadde han i Arendals Forsvarsforening, som han var med på å reetablere sammen med stortingsmann Tore A. Liltved. Denne funksjonen kom til å strekke seg over nesten ti år. Innsatsen resulterte i at han mottok Norges Forsvarsforenings Medalje i 2011.
   
  Han har også vært styremedlem i slektsforskerforeningen DIS Aust-Agder. Det samme gjelder presseforeningen Presseveteranene i Agder. Det tas videre med at han i flere år var styremedlem i Stiftelsen Pelle. Kristen utga i 2007 boken "Pelle - hele Arendals kjæledegge" sammen med styremedlem Hans Nikolai Terjesen. Det nevnes også at han var styremedlem/nestformann i styret til Aust-Agder MS-forening. I flere år var han redaktør for foreningens internavis AUSTNYTT. I flere år var han medlem av Rådet til Stiftelsen Arkivet i Kristiansand. I tillegg var han styremedlem i Venneforeningen til Stiftelsen Arkivet. Kristen Taraldsen er Paul Harris Fellow - Rotarys høyeste utmerkelse.
   
  Etter hvert ble korpsmusikk hans store fritidsinteresse. Han ble medlem av Hisøy speidermusikkorps fra starten i 1949. Under ledelse av Lorang Hoel (født på Hamar), oppnådde dette korpset en meget høy standard. Det spilte bl.a. i NRK. Kristen opptrådte flere ganger som reservedirigent. Kristen ble valgt til formann i korpset i 1965.
   
  Korpset deltok på en rekke stevner. Det største var utvilsomt landsstevnet på Gjøvik i 1956. På reisen opp til Mjøsbyen besøkte korpset Hamar. Det opptrådte med en konsert på Domkirkeodden. Hamar Arbeiderblads musikkanmelder, Harald Berg, ga korpset en meget fin kritikk. Kristen har dessuten spilt trompet i Arendal Byorkester. Videre har han vært trompetist og hornist (waldhorn) i Arendal Orkesterforening. I 1953, mens han gikk i 3. middel var han solist med orkesteret i 2. sats av Haydens Trompetkonsert. Konserten ble avholdt i restauranten til Grand Hotel i Arendal. I 1995 ble han innvotert som B-medlem i Arendal Sjømandsforening og fikk i oppdrag å skrive foreningens 150-års jubileumsberetning fra 1849 til 1999. I 2011 utga han beretningen om foreningens hus (Kallevig-gården) på Tyholmen.
   
  Han er æresmedlem i følgende foreninger: 1. Hisøy speidertropp, Hisøy Historielag, Arendal Sjømandsforening og Arendal og Omegns Krigshistoriske Forening. Interesser: Krigshistorie, musikk, filateli, slektshistorie og modellbåtbygging. Kristen inngikk den 24. mai 1969 ekteskap med operasjonssykepleier Wenche Pedersen fra Arendal, født den 24. oktober 1944, datter av formann Erling Pedersen ved Shellanlegget på Krøgenes i Arendal og hustru Borghild Lucie Kristence Kristiansen fra Biestø i Øyestad.
   
  Ekteskapet ble inngått i Den norske sjømannskirken i Hamburg. Kristens gamle venn, sjømannsprest Jan (Jappe) A. Erichsen fra Arendal, foretok vielsen. Forlovere var Kari og Johan Aasland fra Hisøy. De giftet seg samtidig. Wenche og Kristen var forlovere for dem.
   
  Kristen og Wenche har en sønn
   
  Audun.


  1) Gunnar M. Kveseth meldte seg inn i NS i 1941 - angivelig for å hindre at nevøen som var ”ekte” NS-mann - overtok stillingen som lensmann. Under krigen arbeidet han for den norske etterretningsorganisasjonen XU, og drev blant annet med smugling av nordmenn over grensen. Dette ble gjort i samarbeid med kurérsjefen ved militærkontoret i Stockholm, Johan Grøttumsbråten. Etter krigen fikk Kveseth store vanskeligheter med å bli rehabilitert. Det lyktes til slutt, etter at XU hadde skrevet en lang rekke brev og attester.



  Kristens bokproduksjon:
   
  * Da krigen kom til Lillesand: Den dramatiske torpederingen av Rio de Janeiro, 8. april 1940, Fædrelandsvennen (1984) ISBN 9788290581003.
   
  * Med livet som innsats: Milorg-operasjoner i Aust-Agder, Agdin (1985) ISBN 8273600068.
   
  * Frihetens flamme: Major Laudal og hans menn, Fædrelandsvennen (1994) ISBN 8290581181.
   
  * Ti i krig, Fædrelandsvennen (1998) ISBN 8290581289.
   
  * Industrieventyret: Fra jernmalm til høyteknologi, Wigestrand (1999) ISBN 9788291370194.
   
  * An adventure in industry: From iron ore to high technology, Wigestrand (1999) ISBN 9788291370200.
   
  * Tvedestrand Historielag Årbok 1999: Niels Olsens krigsberetning (1999). * Arendals Sjømandsforening 150 år 1849 – 1999 (1999).
   
  * Motstandspionérene, Arendalsgruppens vekst og fall, Friluftsforlaget (1999) ISBN 8291495211.
   
  * En sparebank gjennom 175 år. Jubileumsskrift for Sparebanken Sør. Arendal 2000.
   
  * Arkivet: Torturens høyborg, Stiftelsen Arkivet (2003) ISBN 9788299372343.
   
  * 75-årsberetningen til Uglandselskapene, engelsk tekst (2005).
   
  * 50-årsberetningen til NYMO, engelsk tekst (2006).
   
  * Pelle: Hele Arendals kjæledegge (sammen med Hans Nikolai Terjesen) (2007) ISBN 9788299767712.
   
  * Jørgen P. Jensen: En eventyrskikkelse i norsk skipsfart, Arendals Tidende (2008). ISBN 9788299767720.
   
  * Frihetens seilas. Krigsseilere fra Aust-Agder i uteflåten. 1939-1945. Bind 1. Skipsførere. Birkeland Trykkeri A/S, Stiftelsen Arkivet, Kristiansand (2010). ISBN 9788212306154.
   
  * ARENDALS SJØMANDSFORENINGS HUS. En 300 år gammel trebygning med sjel og historisk sus. (2011). Nyopptrykk i 2015.

   


  Nyheter

  Publisert 23.05.2019 - 08:27
  prinsendam_cruiseskip_galtesund21.jpg

  Nok et cruiseskip til byen

  I går var det "Braemar", i dag er det "Prinsendam" av Rotterdam som besøker Arendal.

  » Les hele saken

  Mening - debatt

  Publisert 22.05.2019 - 06:46

  Bosetningsstopp for enslige mindreårige asylsøkere og flyktninger

  Interpellasjon til Arendal bystyre ved ordføreren fra Ingrid Skårmo, Edward Terjesen, Torbjørn Nilsen, Anders Kylland,Åshild B. Gundersen, Arendal Frp

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 22.05.2019 - 12:07
  braemar 02b_foto_nils_p_vigerstøl11.jpg

  "Braemar" på arendalsbesøk

  Det 196  meter lange bahamasregistrerte Ferd. Olsen cruiseskipet "Braemar" besøkte Arendal onsdag.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 22.05.2019 - 07:22
  talent _arendal_logo11.jpg

  Stipend tildelt unge kunstnere og idrettsutøvere fra Arendal

  Stipendet ”Talent Arendal” for 2019 er nå delt ut til fem unge kunstnere og idrettsutøvere fra Arendal. Stipendet skal stimulere karrieresatsingen til unge talenter innen idrett og kultur. Det ble etablert i 2015, i samarbeid mellom Arendal kommune, bedriften NOV-APL og den tidligere stiftelsen KULTURA, skriver kommunen i en pressemelding. 

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 21.05.2019 - 09:49
  inger-lise-hognerud_pressefoto_a-a_fylkeskommune11.jpg

  Inger Lise Hognerud ny leder i Agder Arbeidsmiljø IKS

  Inger Lise Hognerud er tilsatt som daglig leder i Agder Arbeidsmiljø IKS. – Inger Lise har bred og relevant erfaring, et stort engasjement for arbeidsområdet og er den rette til å utvikle selskapet inn i et nytt Agder, sier styreleder Leiv Egil Thorsen skriver Aust-Agder fylkeskommune i en pressemelding.

  » Les hele saken

  Mening - debatt

  Publisert 21.05.2019 - 09:37
  kathrine_kleveland_nei_til_eu_og_camilla_larsen_norges_birøkterlag_211.jpg

  Norske bier trues av EU-regler

  Innlegg fra Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, og Camilla Larsen, generalsekretær i Norges Birøkterlag. (Foto: Roar Ree Kirkevold)

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 20.05.2019 - 14:03
  gjess_hasla_gåsunger11.jpg

  Vil ha utvidet jakttid på grågås i Grimstad

  Grågåsa går farligere tider i møte om Grimstad kommune får det som de vil. Kommunen foreslår jakt fra 26. juli.

  .

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 20.05.2019 - 09:27
  rich_harper_pressefoto_arendal_bluesklubb_211.jpg

  Rich Harper Band på Barrique

  Det blir storfint besøk på Barrique når Rich Harper med band inntar scenen torsdag 30. mai.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 14.05.2019 - 07:46
  godskesen 0714.jpg

  Optimisme i Pensjonistpartiet

  Pensjonistpartiets Landsmøte ser frem mot valget med optimisme. Vi er inne i en god trend og får flere og flere medlemmer. Det viser at vår politikk blir lagt merke til skriver partiet i en pressemelding.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 09.05.2019 - 08:15
  næs_jernverksmuseum_masovnen21.jpg

  Sesongåpning og ny venneforening

  Sommersesongen er straks i gang på Næs Jernverksmuseum og vi åpner sesongen med et eget arrangement søndag 12. mai. Vi vil presentere vår nye utstilling «Malmfarten», det blir sjømannsviser og kåseri, og ikke minst stiftelsesmøte for museets venneforening «Jernverkets venner» skriver Jernverksmuseet i en pressemelding.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 08.05.2019 - 07:42
  kanaler arendal13.jpg

  Delt i kanalspørsmålet

  I Ablikks menningsmåling sier litt over halvparten at de er for kanaler i Arendal, men mange er i mot.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 08.05.2019 - 07:05

  To millioner til biodrivstoffanlegg

  Fylkesutvalget i Aust-Agder bevilget i møtet 7. mai en million kroner i 2019 og en million i 2020 til Åmli kommune og prosjektet fra Stubbe til tank – Jordøya ringvirkningsprosjekt. Prosjektet skal føre fram til et fullskala produksjonsanlegg for avansert bioråolje.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 07.05.2019 - 06:00
  00_arendal_pollen21.jpg

  Gratulerer med 296 år!

  7. mai 1723 fikk Arendal fulle kjøpstadsrettigheter, og kunne fra den dagen kalle seg by. I dag fyller byen 296 år.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 06.05.2019 - 07:59

  Trafikkulykke på det nye E18-veiprosjektet

  Tre ambulanser of flere brannbiler rykket litt før klokken åtte mandag morgen ut til en trafikkulykke på det nye veiprosjektet E18 ved Sagene, mellom Dalen og Kvastad.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 04.05.2019 - 12:30
  utgravninger_jortveit_grimstad_foto_kuben11.jpg

  Steinalderen i Aust-Agder - sett fra havets bunn

  Søndag 12. mai vil arkeolog Svein Vatsvåg Nielsen holde foredrag om utgravningene ved Jortveit i Grimstad. Arrangementet foregår i KUBEN, Arendal. 

  » Les hele saken

  Mening - debatt

  Publisert 20.05.2019 - 08:48
  anniken s. pedersen14.jpg

  Om å selge skinnet før bjørnen er skutt

  Leserinnlegg fra Anniken Solfjeld Pedersen, representant for Arbeiderpartiet i Arendal bystyre, komite for oppvekst og formannskapet.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 04.05.2019 - 08:10

  Arbeidsledigheten for nedadgående i Agder

  Arbeidsledigheten i Agder-fylkene er på 2,2 prosent.

  - Det er gledelig å se at ledigheten fortsetter å falle i Agder. Bare Rogaland har hatt en større nedgang i ledigheten det siste året, sier direktør Elisabeth Blørstad i NAV Agder i en pressemelding.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 03.05.2019 - 08:40
  ragnhild wirak fra grimstad_foto kuben11.jpg

  Markerer Frigjøringsdagen med filmvisning

  I anledning Frigjøringsdagen den 8. mai inviterer KUBEN (Aust-Agder museum og arkiv) til visning av filmen " Krig på hjemmebane - krigshistorier fra Aust-Agder".

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 30.04.2019 - 08:22
  lille ribo_foto eyvind ø12.jpg

  Savnet mann funnet etter leteaksjon i natt

  Det ble iverksatt leteaksjon etter at en mann ble meldt savnet i området rundt Ribber-vannene i Arendal natt til tirsdag.

  » Les hele saken

  Mening - debatt

  Publisert 14.05.2019 - 07:56

  Frivilligheten ofres på prinsippenes alter?

  Leserbrev fra Espen Watne Andresen, politisk talsperson, Norges Frivilligsentraler.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 29.04.2019 - 19:38
  05.03. sick events hiphop_pressefoto11.jpg

  Hiphop-kveld i Lille Torungen

  Fredag 3. mai er det duket for hiphop-kveld i Lille Torungen.  Da kommer MARK J + KENEMA til Arendal Kulturhus.

  » Les hele saken

  Annonseartikkel

  Publisert 20.09.2017 - 21:18
  4. n36002 - høllefjorden-søgne11.jpg

  Tjen penger på utleie av hytta

  Lei ut hytta eller feriehuset når du selv ikke bruker den, og tjen gode penger. Novasol er størst i Norden på utleie av feriehus og hytter, og sørger for den servicen og tryggheten du behøver som eier.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 29.04.2019 - 10:30
  støre_foto_ap11.jpg

  Støre årets hovedtaler på Eydehavn

  Jonas Gahr Støre blir hovedtaler på Eyvehavn. 1. mai.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 26.04.2019 - 09:03
  jahr_faye_pressefoto_næs_jernverksmuseum21.jpg

  Foredrag om Andreas Faye ved Næs Jernverksmuseum

  Andreas Faye er en av 1800-tallets menn det er verd å trekke fram i lyset. Han var en ivrig deltaker i byggingen av det nye Norge etter 1814, og Ernst Håkon Jahr kaller Faye for nybrottsmann. Jahr kommer til Næs Jernverksmuseums foredragskveld tirsdag 30. april for å fortelle om Faye og hans liv.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 24.04.2019 - 18:06
  paal flaata_gøran grini_pressefoto11.jpg

  Bluesklubben med Paal Flaata og Gøran Grini i Bankgården

  Fredag 26. er Arendal Bluesklubb i gang igjen etter påske, og arrangerer konsert med Paal Flaata og Gøran Grini i Bankgården i Arendal.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 24.04.2019 - 17:52

  Rev ned strømførende ledning

  En lastebil rev ned en strømførende kabel innerst i Songebukta på Kystveien onsdag ettermiddag.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 24.04.2019 - 14:19
  hove_camping411.jpg

  Hove betyr noe når vi skal stemme

  Klar tale: Åtte av ti lar hovespørsmålet influere på hvordan de vil stemme ved årets lokalvalg i følge Ablikks meningsmåling.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 17.04.2019 - 07:53

  Falt ut av russebil i fart

  En person falt ut av en russebil i fart i natt.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 14.04.2019 - 11:18
  img_0750-skilt-sjofuglreservat-redusert11.jpg

  Forbud mot ferdsel i sjøfuglreservatene trer i kraft mandag

  Fylkesmannen minner om at forbudet mot å gå i land og ferdes i sjøfuglreservatene langs kysten i Aust- og Vest-Agder, trer i kraft mandag etter palmesøndag. Forbudet gjelder 50 meter ut fra land i reservatene, og det gjelder i perioden 15. april - 15. juli.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 11.04.2019 - 22:30

  Kvinne i 20-årene omkom etter påkjørsel

  En kvinne i 20-årene omkom torsdag kveld i en trafikkulykke i Lillesand sentrum.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 10.04.2019 - 15:21

  Savnet gutt kom til rette

  Politiet meldte litt over klokken 15.30 at den savnede gutten som forsvant fra sykehuset i Arendal ved 13.30-tiden onsdag nå er kommet til rette.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 09.04.2019 - 07:25
  steensland12.jpg

  Ringte inn falsk nødmelding

  Det ble full utrykning av nødetater og redningsskøyte, etter at en person hadde meldt fra om at sjekta hans hadde gått ned under Tromøybroen mandag kveld. Det hele viste seg å være oppspinn.

  » Les hele saken

  Sommer 2018

  Publisert 04.07.2018 - 16:31
  sandkrabber11.jpg

  Ukesrapport fra Hove: Krabber og monstre under sofaen

  På Hove camping er det sjelden kjedelig. Bare opplading mellom spilloppene

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 06.04.2019 - 09:13
  boy leslie foto eyvind øyraas11.jpg

  Sier nei til "Boy Leslie"

  Fylkesrådmannen i Aust-Agder anbefaler at fylkesutvalget i møte 9. april avslår søknaden fra Foreningen S/K Boy Leslie om driftstilskudd i 2019.

  » Les hele saken

  Leserbildet

  Publisert 16.04.2017 - 12:56
  snøvær_birtedalen_2017_04_15b_foto_npv21.jpg

  Snø og gråvær i fjellet

  Dette bilder er fra Øvre Birtedalen påskeaften, der det ser ut til at påskesolen har tatt farvel for denne gang.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 02.04.2019 - 09:15
  kuben_utstilling_krakket_i_arendal11.jpg

  Historien om krakket i Arendal

  Onsdag 3. april inviterer KUBEN vi til omvisning der man tar for seg krakket i Arendal i 1886.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 01.04.2019 - 09:20

  Ledigheten i Agder-fylkene er på 2,5 prosent

  -Vi ser en fortsatt nedgang i arbeidsledigheten, selv om endringene er små både i Agder og landet for øvrig. I Agder ser vi størst nedgang i ledigheten innen bygg og anlegg og industri. Her forventer vi en fortsatt positiv utvikling i månedene framover, sier direktør Elisabeth Blørstad i NAV Agder.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 30.03.2019 - 08:35
  2016 06 20 sommersolverv12.jpg

  Tror klimaendringene er sammensatte

  I Ablikks meningsmåling tror 65 prosent at klimaendringene vi opplever for tiden er en kombinasjon av menneskeskapte forhold og en naturlig klimasyklus.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 30.03.2019 - 08:15
  klokkepinsing14.jpg

  Husk å stille klokka frem

  Natt til søndag går vi over til sommertid igjen og klokka skal stilles én time frem.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 28.03.2019 - 12:26

  Bilbrann ved Kilsund

  Politiet ved melder om at det har vært enm bilbrann ved Kilsund torsdag formiddag.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 27.03.2019 - 20:35
  innsatsmedalje11.jpg

  Hedret med innsatsmedalje

  Under årsmøtet i Aust Agder Jeger og Fiskerforening denne uken fikk Helge Andreassen og Per Brauti diplom og innsatsmedaljen fra foreningen.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 26.03.2019 - 09:12
  margarethestiftelsen11.jpg

  Lovbrudd ved Margarethestiftelsen hjemmesykepleie

  Rapporten om Margarethestiftelsen hjemmesykepleie konkluderer med at de ansattes varselbrev på flere punkter var berettiget. Fylkesmannen konkluderer med lovbrudd, og vil følge opp saken i dialog med Arendal kommune, samt foreta et tilsynsbesøk i juni 2019, skriver Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder i en meddelelse.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 25.03.2019 - 07:13
  fotobok_raet11.jpg

  Bildebok fra Raet i lommeformat

  «Nasjonalparken Raet og området rundt» er tittelen på en rykende fersk liten bildebok som nå er kommet ut på tre språk. Den eneste boken som er rettet direkte inn mot turister fra dette skjægårdsmiljøet i Tvedestrand, Arendal og Grimstad.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 21.03.2019 - 17:49
  næs_jernverksmuseum_11.jpg

  Foredrag og etablering av venneforening på Næs Jernverksmuseum

  Næs Jernverksmuseum får besøk av Per R. Mikkelsen tirsdag 26. mars.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 20.03.2019 - 08:48
  2018 05 18_02c_hove_foto_eyvind_øyraas12.jpg

  I dag er det vårjevndøgn

  Det mørke halvår er lagt bak oss nok en gang, i dag er det vårjevndøgn og fra nå av blir dagene lengre enn nettene.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 18.03.2019 - 13:51
  miljøaktivister_stuenes_skole_0111.jpg

  Miljøhelter fra Stuenes Skole

  Et sjeldent syn var å se i Arendal sentrum fredag 15.mars ved lunsjtider. Gatene var nesten like rene som gatene i Kina og en skulle tro at Arendal kommune endelig hadde lagt den ekstra lille innsatsen som trengtes for byens store søppel problem.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 16.03.2019 - 09:46
  møte_nasjonalpparken_jenny11.jpg

  Infrastruktur, informasjon og bålbrenning

  Infrastruktur og tiltak i Raet nasjonalprak var tema under møtet som ble avholdt i Fylkeshuset fredag.

  » Les hele saken

  Mening - debatt

  Publisert 14.05.2019 - 06:00
  ingebjørg godskesen 05111.jpg

  Pensjonistpartiet støtter taxinæringen

  Leserinnlegg fra Ingebjørg Godskesen, 1. kandidat, Pensjonistpartiet Agder.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 11.03.2019 - 09:35

  Fylkerordførerkjede til 300 000

  Prosjektleder i fellesnemda for Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner fikk medhold i at det bevilges 250 000 eksklusive merverdiavgift til nytt fylkesordførerkjede for Agder.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 04.03.2019 - 08:41
  bie_kvennebekken_foto_eyvind_øyraas11.jpg

  Må godta bikuber i tettbygde områder

  Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder slår fast at bikuber i tettbebygde strøk må tolereres. 

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 03.03.2019 - 09:15
  arne hjeltnes11.jpg

  Øl og brygg i bygd og by

  Torsdag 7. mars besøker Arne Hjeltnes Arendal bibliotek, med seg har han boka «Øl og brygg i bygd og by».

  » Les hele saken