Meiningsmåling

Er Arendalsuka viktig for deg?


 • 125%
   
 • 214%
   
 • 315%
   
 • 421%
   
 • 522%
   
 • Antall stemmer: 70

Kontakt oss

ablikk.no

Besøksadresse:

Teknologiveien 1
4846 Arendal

Telefon sentralbord:
38 69 90 22

E-post:

post@ablikk.no

Rss feed

Facebook

Nyheter

Print
Av ablikk redaksjon 07.01.2019 kl. 16:48

  Kristen Georg Taraldsen

  Kristen Georg Taraldsen, journalist/forfatter, Arendal, ble født på Namnå i Solør den 1. april 1936. Han ble døpt i Grue kirke den 10. mai 1936. Under krigen flyttet familien til Moelv.

  SISTE BOK: Kun kort tid før han døde presenterte Kristen G. Taraldsen sin siste bok, Frihetens Seilas, bind 2. Presentasjonen foregikk i Sjømandforeningens lokaler på Tyholmen 19. desember. Bilde er av bløtkaken i anledning begivenheten. Foto: Nils P. Vigerstøl.
  I august 1943 begynte Kristen i 1. klasse på Kilde skole. På den første skoledagen ble han fulgt av sin bestefar Georg Digernes. I 1944 reiste Gunvor og barna til Kirkenær og flyttet inn i huset til lensmann Gunnar M. Kveseth 1) og frue. De hadde funnet det nødvendig å flykte til Sverige. Kristen begynte da på Kirkenær skole.
   
  Kristen flyttet sommeren 1945 til sin tante og onkel, Christa og Harald Kolborg, og fikk sin oppvekst hos dem. Kristen begynte i 4. klasse på Kolbjørnsvik skole. Han tok middelskolen ved Arendal høyere allmennskole i 1953, ett-årig handelsskole ved Frits Pettersens handelsskole i 1954 og Befalsskolen for Infanteriet (BSI) i Kristiansand i 1956/57.
   
  Etter avtjent plikttjeneste på Evjemoen fortsatte han deretter i ett år på Evjemoen som sersjant. Han sto blant annet for rekruttdannelsen av gardistene til HM Kongens Garde. Under denne tjenestetiden var han blant annet instruktør for forløperen til Gardens skitropp. På flere repetisjonsøvelser fungerte han som MP-sjef (militærpolitiet) og senere som stabstroppssjef i Infanteriregiment nr. 7. Han har deltatt i flere repetisjonsøvelser på ulike steder i landet.
   
  Han har gjennomgått flere militære kurser, blant annet føring av kompani i strid på Heistadmoen. Da han fikk avskjed fra Forsvaret den 12. november 1990 som vernepliktig offiser hadde han løytnants grad. Han har vært medlem av Norske Reserveoffiseres Forening avd. Arendal siden opprettelsen i 1980.
   
  I 1958 begynte han som journalistlærling i avisen Vestlandske Tidende i Arendal. Etter ni måneder fikk han tilbud om å gå over til Agderposten og slo til. I denne avisen var han ansatt i 15 år. Etter et kort mellomspill i Sørlandske Tidende, som i 1975 gikk konkurs, ble han i 1976 ansatt som journalist og senere bestyrer i Fædrelandsvennen ved avdelingskontoret i Arendal. Kristen engasjerte seg sterkt i de lokale presseorganisasjonene. Han var formann i Aust-Agder Journalistlag fra 1967 til 1972 og formann i Aust-Agder Presselag fra 1974 til 1977. I tillegg var han sekretær og kasserer i begge foreninger.
   
  For å videreutdanne seg ytterligere i presseyrket, tok Kristen Journalistakademiet i Oslo i 1960-61. I 1963 gjennomgikk han Nordisk Journalistkursus ved i Århus Universitet i Danmark. Påsken 1964 foretok han en reportasjereise til Moskva. Deretter seilte han som underordnet sjømann i ett år i 1964/65 for å skaffe seg praktisk innsikt i norsk skipsfarts- og shippingvirksomhet, idet han drev som skipsfartsskribent i Agderposten. Han så det som viktig å lære sjømannslivet fra bunnen. Dessuten følte han at han hadde en familiearv å ivareta. Både hans tippoldefar, oldefar og bestefar hadde vært seilskuteskippere.
   
  Den 12. juni 1965 - 29 år gammel - mønstret han på som dekksgutt og foretok først en seks måneders tur med M/S ”Elisabeth Bakke” på 8.540 t. dw., tilhørende Knud Knudsen O.A.S. i Haugesund. Turen gikk fra Hydros anlegg på Herøya ved Porsgrunn med en last med kunstgjødsel over Atlanterhavet til Curaçao, deretter gjennom Panamakanalen og ned langs vestkysten av Syd-Amerika.
   
  På en måte var det å kjøre «melkerute». Det kunne være opptil to og tre anløp pr. dag hvor gjødningen ble losset. I Chile måtte det skje i lektere, ettersom det fantes få skikkelige havneanlegg. Som dekksgutt måtte Kristen være med på å hive av presenningene på lukene og fjerne de blytunge trelukene i eik over skjærstokkene. Det var en eksersis som føltes på ryggen.
   
  Lossestedene så slik ut: Buenaventura, Guayaquil, Iquique, Callao, Arica, Tocopilla og Valparaiso. Ferden endte i Valdivia i Chile, nesten helt nede på den 40. breddegrad - eller de fryktede «The Roaring Forties».
   
  Deretter var han med M/S ”Theben” på 10.225 t. dw., tilhørende Wilh. Wilhelmsen, Oslo, en tur fra Kotka i Finland til Østen med blant annet tremasse. Han var da forfremmet til
   
  jungmann. Turen gikk først til Antwerpen, hvor skipet tok inn en mengde med jeeps for Filippinene. De dekket hele fordekket. Deretter gikk turen videre til Marseille, så gjennom Suezkanalen. En serie med havneanløp fulgte - Aden, Penang, Singapore, Bangkok, Manila, Hongkong, Nagoya, Kobe og Shanghai.
   
  Med som passasjer til Singapore var nylig pensjonert LO-sjef Konrad Nordahl. Kristen, som hadde fast jobb med å spyle passasjerdekket hver morgen, hadde mang en hyggelig morgenprat med den tidligere LO-bossen. Jeep-lasten holdt forresten på å skipets skjebne. Utenfor kysten av Vietnam kom et stort amerikansk bombefly. Antagelig fattet flybesetningen mistanke til "krigslasten", for det seilte over til sammen tre ganger. Det avbrøt inspeksjonen først etter at kapteinen hadde beordret Kristen til å løpe akterut og heise det norske flagget. Da de norske fargene vaiet i vinden, "vugget" bombeflyet med vingene og forsvant.
   
  Sin 30-års dag feiret Kristen i Hongkong, forøvrig som gjest hos den kjente misjonæren Agnar Espegren fra Birkeland og hans hustru Olga. Hun hadde laget en ekte norsk bløtkake i anledning dagen.
   
  Misjonær Espegren viste Kristen rundt i den kinesiske bydelen Kowloon, og beså noen av de verste narkotikaredene som finnes i Hongkong. Blant de stedene de besøkte var den fryktede Walled City - en by som ligger under jorden - og kjent som sentrum for mye av den
   
  kriminelle virksomheten i Hongkong. Espegren bilte Kristen blant annet opp til The New Territories hvor man kan skue inn i Kina.
   
  Et besøk i en avvenningsinstitusjon for narkotikere - drevet av norsk misjon - sto også på programmet. Det ble en sterk opplevelse. Særlig da et ungt kinesisk ektepar kom med sin gamle mor på 72 år. Tilbakefallsprosenten lå på 80 prosent. Kristen fikk også se Håpets
   
  Havn, men dessverre var ikke den kjente misjonæren Anny Skau til stede.
   
  Turen med ”Theben” videre gikk videre til Shanghai i Kina. Der ble Kristen overvåket av det kinesiske sikkerhetspolitiet, så lenge skipet lå i havn. Returreisen til Oslo gikk via Djibouti, Aden, Port Said og Antwerpen. Nærmere seks måneder tok den halve jordomseilingen. Begge disse langturene resulterte i en serie med reisebrev i Agderposten. I 1968 fulgte han M/S ”Favorita” på 10.858 t. dw, tilhørende A/S Uglands Rederi i Grimstad, til Lakene som arbeidende passasjer. Skipet førte en last med jerncoiler i ruller fra Dunkerque til Toledo i Lake Erie (en av de store sjøene). Jerncoilene skulle benyttes i bilindustrien i Detroit. Kristen er antagelig den eneste journalist i den norske presse - uten styrmannsskole - som er blitt forfremmet fra passasjer til 3. styrmann over natten. Men det skjedde faktisk. Skipet var uten 3. styrmann. Skipperen spurte Kristen om han ville påta seg jobben.
   
  Den besto i å stå ved maskintelegrafen og utføre de ordrer om fart som losen beordret, samt føre "manøverprotokollen". Spesielt viktig var det å være påpasselig under passeringen av de åtte slusene i Welland-kanalen. En annen oppgave var å skifte henholdsvis det kanadiske og amerikanske flagget, etter hvert som skipet beveget seg i de to lands farvann. En av losene ble så imponert over at en journalist utførte jobben så vidt påpasselig at han ga garantier for at hvis Kristen aktet å søke seg inn på styrmannsskolen, så skulle han gi ham sin beste anbefaling.
   
  I 1970 fikk han en tur med M/T ”Credo” på 100.453 t. dw., tilhørende Jørgen P. Jensens Rederi, Hisøy, til Forcados i Nigeria. Det skjedde rett etter at borgerkrigen i landet var over slik at spenningen var til å føle på. Lastingen skjedde ved en oljeterminal ute i sjøen. Den hadde den svenske mesterpiloten Gustav von Rosen skutt i stykker under borgerkrigen. Den var nylig blitt reparert. Kristen var for øvrig den eneste av besetningen som kom i land i Nigaria - takket være stor sjenerøsitet av den britiske losen. Kristen tilbagte en dag og en natt
   
  i losens husbåt ved en liten landsby. Britiske Shell holdt for øvrig på å bygge et større oljeraffineri utenfor landsbyen.
   
  Og endelig i 1974 fikk han være med på jomfruturen til T/T ”Ranja” på 220.000 t. dw. fra Stord Verft til oljehavnen Kharg Island i Den persiske Gulf. ”Ranja” var på den tid et av Norges største tankskip. Det tilhørte Hagb. Waages Rederi i Oslo - samme rederi hvor hans bestefar hadde vært skipper 58 år tidligere. Turen gikk rundt Kapp Gode Håp. Hjemturen ble foretatt med fly. Kristen overnattet i Teheran, som nettopp da forberedte sitt 1000-års jubileum.
   
  Kristen laget rederiaviser for Jørgen P. Jensens Rederi og Mørlands Rederi i flere år. Han var også skipsfartskronikør i NRK Sørlandet, samt NRKs kortbølgesendinger. Flere radioopptak som han gjorde under turene til sjøs ble sendt i sjømannssendingene fra Radio Norway (av sjøfolkene kalt Radio Nowhere, ettersom det var vanskelig å høre sendingene på visse steder). I yngre år drev Kristen aktivt med idrett. Han var en habil skøyteløper og kan blant annet se tilbake på et sørlandsmesterskap i junior B-klassen. I tillegg drev han med orientering og seiling.
   
  Kristen har en viss litterær produksjon bak seg. Han har utgitt 20 bøker. Den første kom ut i 1984 - «Da krigen kom til Lillesand», den dramatiske episoden da det tyske troppetransportskipet "Rio de Janeiro" ble torpedert av en polsk ubåt. Dette skjedde den 8. april 1940 - altså en dag før den store dagen i norsk krigshistorie. Så fulgte «Med livet som innsats» i 1985, og endelig storverket «Frihetens flamme - major Laudal og hans menn» i 1994. Han har dessuten vært medarbeider i «Arendalsregionens krigshistorie» som utkom i 1985. Videre har han vært bidragsyter i flere kommunale krigsbøker - blant annet i Åmli, Hægebostad, Austad-Lyngdal-Kvås og Kvinesdal.
   
  I 1998 utga han boken «Arendals Sjømandsforening 1849-1999» - 150-års beretningen for Arendals Sjømandsforening og krigsboken ”Ti i krig”. I 1999 kom krigsboken ”Motstandspionèrene. Arendalsgruppens vekst og fall” og ”Industrieventyret. Fra jernmalm til høyteknologi”. I 2000 utga han ”En sparebank gjennnom 175 år”, jubileumsskriftet for Sparebanken Sør - Sørlandets største bank. Kristen ble tidlig trukket inn i speidersaken. Han begynte som ulvunge i Blå Kors i Arendal i 1946. Siden ble det 1. Hisøy fra 1947. Han var patruljefører i «Varg». Ved 50-års jubileet i 1990 ble han utnevnt til æresmedlem av 1. Hisøy speidertropp, etter å ha skrevet troppens jubileumsberetning «Speiderliv på Hisøy i 50 år». Han har videre vært medlem av Arendal Røde Kors Hjelpekorps og styremedlem i Musikkens Venner i Arendal. Fra 1992 og i flere år fremover var han medlem av fylkesmannens krigs- og krisestab som informasjonsmedarbeider. Han var redaktør for informasjonsavisen til Aust-Agder Røde Kors fra 1999 og i en del år fremover.
   
  Kristen tok dessuten initiativet til at det ble nedsatt en bautakomite i Arendal. Formålet var å reise fire krigsminnesmerker med navn på de 117 personene som omkom under 2. verdenskrig. Det ble antatt at Arendal var den eneste by i landet uten navneplater over sine falne. Kostnadene var stipulert til kr. 400.000,-. Leder av komiteen ble formannen i Arendals sjømandsforening, skipsfører Lars Vidar Moen. Takket være en enestående giverglede klarte komiteen å samle inn det stipulerte beløpet. Den høytidelige innvielsen av minnesmerkene i minnelunden på Houens plass ble foretatt den 8. mai 2015.
   
  Av politiske verv kan nevnes: Sekretær i Hisøy Høyre fra 1992 (fungerende formann i 1993), og sekretær i Hovedstyret i Arendal Høyre 1994-1996. I tillegg var han med på å starte «Høyre-Nytt» i 1995 - den interne informasjonsavisen for Arendal Høyre. I tillegg satt han i redaksjonskomiteen. Han var i denne perioden også medlem av økonomiutvalget i Arendal Høyre. Den lengste styremedlemsfunksjonen hadde han i Arendals Forsvarsforening, som han var med på å reetablere sammen med stortingsmann Tore A. Liltved. Denne funksjonen kom til å strekke seg over nesten ti år. Innsatsen resulterte i at han mottok Norges Forsvarsforenings Medalje i 2011.
   
  Han har også vært styremedlem i slektsforskerforeningen DIS Aust-Agder. Det samme gjelder presseforeningen Presseveteranene i Agder. Det tas videre med at han i flere år var styremedlem i Stiftelsen Pelle. Kristen utga i 2007 boken "Pelle - hele Arendals kjæledegge" sammen med styremedlem Hans Nikolai Terjesen. Det nevnes også at han var styremedlem/nestformann i styret til Aust-Agder MS-forening. I flere år var han redaktør for foreningens internavis AUSTNYTT. I flere år var han medlem av Rådet til Stiftelsen Arkivet i Kristiansand. I tillegg var han styremedlem i Venneforeningen til Stiftelsen Arkivet. Kristen Taraldsen er Paul Harris Fellow - Rotarys høyeste utmerkelse.
   
  Etter hvert ble korpsmusikk hans store fritidsinteresse. Han ble medlem av Hisøy speidermusikkorps fra starten i 1949. Under ledelse av Lorang Hoel (født på Hamar), oppnådde dette korpset en meget høy standard. Det spilte bl.a. i NRK. Kristen opptrådte flere ganger som reservedirigent. Kristen ble valgt til formann i korpset i 1965.
   
  Korpset deltok på en rekke stevner. Det største var utvilsomt landsstevnet på Gjøvik i 1956. På reisen opp til Mjøsbyen besøkte korpset Hamar. Det opptrådte med en konsert på Domkirkeodden. Hamar Arbeiderblads musikkanmelder, Harald Berg, ga korpset en meget fin kritikk. Kristen har dessuten spilt trompet i Arendal Byorkester. Videre har han vært trompetist og hornist (waldhorn) i Arendal Orkesterforening. I 1953, mens han gikk i 3. middel var han solist med orkesteret i 2. sats av Haydens Trompetkonsert. Konserten ble avholdt i restauranten til Grand Hotel i Arendal. I 1995 ble han innvotert som B-medlem i Arendal Sjømandsforening og fikk i oppdrag å skrive foreningens 150-års jubileumsberetning fra 1849 til 1999. I 2011 utga han beretningen om foreningens hus (Kallevig-gården) på Tyholmen.
   
  Han er æresmedlem i følgende foreninger: 1. Hisøy speidertropp, Hisøy Historielag, Arendal Sjømandsforening og Arendal og Omegns Krigshistoriske Forening. Interesser: Krigshistorie, musikk, filateli, slektshistorie og modellbåtbygging. Kristen inngikk den 24. mai 1969 ekteskap med operasjonssykepleier Wenche Pedersen fra Arendal, født den 24. oktober 1944, datter av formann Erling Pedersen ved Shellanlegget på Krøgenes i Arendal og hustru Borghild Lucie Kristence Kristiansen fra Biestø i Øyestad.
   
  Ekteskapet ble inngått i Den norske sjømannskirken i Hamburg. Kristens gamle venn, sjømannsprest Jan (Jappe) A. Erichsen fra Arendal, foretok vielsen. Forlovere var Kari og Johan Aasland fra Hisøy. De giftet seg samtidig. Wenche og Kristen var forlovere for dem.
   
  Kristen og Wenche har en sønn
   
  Audun.


  1) Gunnar M. Kveseth meldte seg inn i NS i 1941 - angivelig for å hindre at nevøen som var ”ekte” NS-mann - overtok stillingen som lensmann. Under krigen arbeidet han for den norske etterretningsorganisasjonen XU, og drev blant annet med smugling av nordmenn over grensen. Dette ble gjort i samarbeid med kurérsjefen ved militærkontoret i Stockholm, Johan Grøttumsbråten. Etter krigen fikk Kveseth store vanskeligheter med å bli rehabilitert. Det lyktes til slutt, etter at XU hadde skrevet en lang rekke brev og attester.  Kristens bokproduksjon:
   
  * Da krigen kom til Lillesand: Den dramatiske torpederingen av Rio de Janeiro, 8. april 1940, Fædrelandsvennen (1984) ISBN 9788290581003.
   
  * Med livet som innsats: Milorg-operasjoner i Aust-Agder, Agdin (1985) ISBN 8273600068.
   
  * Frihetens flamme: Major Laudal og hans menn, Fædrelandsvennen (1994) ISBN 8290581181.
   
  * Ti i krig, Fædrelandsvennen (1998) ISBN 8290581289.
   
  * Industrieventyret: Fra jernmalm til høyteknologi, Wigestrand (1999) ISBN 9788291370194.
   
  * An adventure in industry: From iron ore to high technology, Wigestrand (1999) ISBN 9788291370200.
   
  * Tvedestrand Historielag Årbok 1999: Niels Olsens krigsberetning (1999). * Arendals Sjømandsforening 150 år 1849 – 1999 (1999).
   
  * Motstandspionérene, Arendalsgruppens vekst og fall, Friluftsforlaget (1999) ISBN 8291495211.
   
  * En sparebank gjennom 175 år. Jubileumsskrift for Sparebanken Sør. Arendal 2000.
   
  * Arkivet: Torturens høyborg, Stiftelsen Arkivet (2003) ISBN 9788299372343.
   
  * 75-årsberetningen til Uglandselskapene, engelsk tekst (2005).
   
  * 50-årsberetningen til NYMO, engelsk tekst (2006).
   
  * Pelle: Hele Arendals kjæledegge (sammen med Hans Nikolai Terjesen) (2007) ISBN 9788299767712.
   
  * Jørgen P. Jensen: En eventyrskikkelse i norsk skipsfart, Arendals Tidende (2008). ISBN 9788299767720.
   
  * Frihetens seilas. Krigsseilere fra Aust-Agder i uteflåten. 1939-1945. Bind 1. Skipsførere. Birkeland Trykkeri A/S, Stiftelsen Arkivet, Kristiansand (2010). ISBN 9788212306154.
   
  * ARENDALS SJØMANDSFORENINGS HUS. En 300 år gammel trebygning med sjel og historisk sus. (2011). Nyopptrykk i 2015.

   


  Nyheter

  Publisert 25.08.2019 - 11:38

  NM i meitefiske på Vallekilen

  Lørdag arrangerte Arendal Jeger og Fiskerforening norgesmesterskap i tradisjonelt meitefiske. Karin Helgesen og Ronnie Urdal fra Froland JFF fisket seg nesten til topps

  » Les hele saken

  Mening - debatt

  Publisert 23.08.2019 - 11:08

  Vi tror på et samfunn der ALLE er med!

  Leserinnlegg fra Arne Jenssen, listekandidat for Arendal Arbeiderparti, Runo Nygård, listekandidat for Arendal Arbeiderparti og Ole-Bjørn Gullbring, valgkampmedarbeider Arendal Arbeiderparti.

  » Les hele saken

  Mening - debatt

  Publisert 23.08.2019 - 10:58
  anders kylland 0518.jpg

  Stopp omtaksering av eiendommer nå

  Leserinnlegg fra Anders Kylland, ordførerkandidat Arendal Frp.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 23.08.2019 - 09:14
  modelljernbane næs verk11.jpg

  Modelljernbanetreff på Næs Jernverksmuseum

  Helgen 24. og 25. august viser Næs Jernverksmuseum modelljernbaner av typen "Spor 1". Dette er det første treffet i sitt slag i Norge med modeller i stor skala (1:32), heter det i en pressemelding.

  » Les hele saken

  Mening - debatt

  Publisert 23.08.2019 - 08:57
  vanja grut_0211.jpg

  Eiendomsskatt - et nødvendig gode eller onde?

  Leserinnlegg fra Vanja Grut, leder Arendal Ap.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 17.08.2019 - 09:45
  gartafjorden111.jpg

  Savnet krabbefisker funnet i god behold

  Nødetatene har rykket natt til lørdag ut til østre del av Tromøya etter melding om en savnet etter krabbefisker.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 13.08.2019 - 10:09
  arendalsuka_03_eø11.jpg

  Luft og næring til den demokratiske debatt

  -Et sted hvor man kan få luft og næring til den demokratiske debatt, sa ordfører i Arendal, Robert Cornels Nordli i sin tale under åpningen av Arendalsuka, hvor han også kunne fortelle at det totalt ville bli gjennomført 1259 arrangementer i løpet av seks hektiske dager.

  » Les hele saken

  Mening - debatt

  Publisert 19.08.2019 - 08:41
  marie rørvik22.jpg

  ARENDALSUKA - oppturar, alvorlege triggarar og forslag til tiltak på nokon av vår tids store utfordringar

  Leserinnlegg fra Marie Rørvik, pensjonert lærar med vidareutdanning i psykisk helsearbeid.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 12.08.2019 - 11:22
  arendalsuka_0111.jpeg

  Arendalsuka i gang

  I dag starter Arendalsuka, den offisielle Åpningen er på Kanalplassen klokken 14, men aktivitetene er i full gang.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 12.08.2019 - 07:22

  Vil ha "kortene på bordet"

  I forbindelse med konsulentavtalen mellom Hove Drift- og Utvikling og DHT Corporate Services svarer mer enn 80 prosent i en meningsmåling at alle kort bør på bordet.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 06.08.2019 - 16:42
  ole frimer trio_0211.jpg

  Ole Frimer Trio på Barrique

  Fredag 16.august entrer Ole Frimer Trio scenen på Barrique og nok en gang har Arendal Bluesklubb fått tak i et internasjonalt og prisbelønnet band.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 05.08.2019 - 08:45
  care 01_tv_aksjonen111.jpg

  Etterlyser mottakere av CARE-pakken

  Mottok du en CARE-pakke etter krigen?- Da vil vi i årets TV-aksjon gjerne snakke med deg, sier fylkesaksjonsleder Anita Mørland i Agder i en prerssemelding.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 02.08.2019 - 22:37
  steensland24.jpg

  Båt gikk rundt - tre personer i vannet

  Tre personer skal ha blitt plukket opp av båter i nærheten da båten de satt i gikk rundt i Tromøysund fredag kveld.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 02.08.2019 - 12:02

  Ledigheten i Agder-fylkene var på 2,5 prosent i juli

  - Sammenliknet med samme tid i fjor er det 493 færre som er helt uten arbeid i Agder. Det er gledelig å se at ledigheten i begge fylkene holder seg stabilt lav, sier fungerende direktør Anne Midtlien i NAV Agder i en pressemelding.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 29.07.2019 - 15:11
  gjeddeer 0411.jpg

  Gjedde-tragedie i Birtedalen

  For tre år siden ble det tatt en gjedde i Hengelstjønn i Birtedalen. Nylig ble nok en gjedde på en halvmeter tatt i det samme toppvannet som har avrenning til Nesvann og øvre del av Nidelva. I sommer er det også påvist gjeddeyngel i bekken ut av Hengelstjønn. - Dette er miljøkriminalitet, sier hytteeier Hermod Myrland som både har fått kalket og satt ut 2.200 ørretyngel i vannet.

  » Les hele saken

  Mening - debatt

  Publisert 12.08.2019 - 07:10
  lars vidar moen142.jpg

  Journalistenes favoritt-politikere

  Leserinnlegg fra Lars Vidar Moen, Arendal.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 29.07.2019 - 14:00
  tordenvær11.jpg

  Heftig tordenvær på Sørlandet

  Natt til mandag regjerte Tor med hammeren langs Agder-kysten. Mest berørt var Tvedestrand- og Risørområdet, men også lenger sydover fikk man føling med de mektige himmelkreftene.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 26.07.2019 - 13:09
  canal street_gåte11.jpg

  Musikkfest ut i de varme kveldstimer

  Halie, Black Debbath, Gåte og DeLillos laget fest på Sam Eydes plass torsdag kveld.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 24.07.2019 - 18:38
  canal street 0411.jpg

  Festen er igang

  Nesten presis klokken tolv onsdag fikk sola overtaket på gråværet slik at Canal Street-paraden, som markerte starten på en fire dager lang musikkfest i Arendal, fikk det været de mange som var møtt frem for å få med seg den årlige begivenheten i sommerbyen ønsket seg.

  » Les hele saken

  Mening - debatt

  Publisert 12.08.2019 - 07:04
  anniken s. pedersen15.jpg

  Rådvill, motløs og redd

  Leserinnlegg fra Anniken Solfjeld Pedersen,avtroppende bystyrerepresentant for Arendal Arbeiderparti, leder for Flosta og Strengereid Arbeiderlag.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 24.07.2019 - 18:20
  ørjan mo grimdalen_violin_kulturskolen11.jpg

  Sommerhilsen fra kulturskolen

  Ikke bare Canal Street i byen for tiden. På en liten snutt av Sam Eydes plass kan man høre vakker klassisk musikk fremført av Ørjan Mo Grimdalen, elev ved kulturskolen.

  » Les hele saken

  Annonseartikkel

  Publisert 06.06.2019 - 11:37
  invitasjon11.jpg

  Bli med til seters!

  ...til natur, kultur og tradisjon i Setesdal.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 20.07.2019 - 12:38

  Bil med fem personer i havnet på taket

  Nødetatene rykket lørdag formiddag ut til en trafikkulykke på E18 i en rundkjøring ved avkjørslen til Vegårshei.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 16.07.2019 - 10:11

  Fullmåne og måneformørkelse

  Tirsdag 16. juli blir spesiell for alle "måne-elskere". Hvis værgudene spiller på lag blir dette en helt spesiell tirsdagskveld.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 15.07.2019 - 17:03

  To til sykehus etter frontkollisjon

  To personer er kjørt til sykehus etter en front- mot frontkollisjon i Kilsund. Begge personene var bevisst.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 15.07.2019 - 16:15

  Rekordhøyt resultat for Kitron

  Kitron meldet i en pressemelding i forrige uke melde om sterk vekst og rekordhøyt driftsresultat i andre kvartal, ledet an av markedssektorene forsvar/luftfart og offshore/marine.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 12.07.2019 - 07:46
  brann vollenetoppen 0211.jpg

  Dødsbrann på Vollenetoppen

  En person er funnet død og en er ikke gjort rede for etter at en enebolig på Vollenetoppen ble totalskadet i brann ferdag morgen.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 09.07.2019 - 09:26
  steensland13.jpg

  Båtbrann ved Lille Torungen

  En båt tok fyr da en person var ute for å trekke teiner ved Lille Torungen tirsdag morgen.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 01.07.2019 - 08:10
  blå dager 2017b11.jpg

  Blå Dager med Arendal Bluesklubb

  Det startet som bluesjam i 2009, i 2011 ble det til Blå Dager. Fra 24. til 27. juli arrangeres den populære sommerbluesen for 11. gang.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 01.07.2019 - 07:11

  Ledigheten i Agder-fylkene er på 2,2 prosent

  -Juni er en måned hvor mange studenter og andre som avslutter vikariater og engasjementer melder seg arbeidsledig. Til tross for dette holder den lave ledigheten seg stabil, sier assisterende direktør i NAV Agder, Hilde Høynes, i den månedlige pressemeldingen.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 27.06.2019 - 08:27
  smed og håndverk næs jernverksmuseum11.jpg

  Smed- og handverksdager på Næs Jernverksmuseum

  Smed- og handverksdager betyr mye liv og røre hele helgen igjennom på Næs Jernverksmuseum. Smeder og andre tradisjonshåndverkere svinger redskaper og viser fram sine fag både lørdag 29. og søndag 30. juni. Det er kurs og workshops og alle er velkomne til å se håndverkernes arbeider og slå av en prat.

  » Les hele saken

  Sommer 2018

  Publisert 04.07.2018 - 16:31
  sandkrabber11.jpg

  Ukesrapport fra Hove: Krabber og monstre under sofaen

  På Hove camping er det sjelden kjedelig. Bare opplading mellom spilloppene

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 25.06.2019 - 15:51
  img_20190625_14024011.jpg

  Buss fikk problemer i Barbu

  En av Stetesdal Bilruters hvite busser fikk tirsdag ved middagstider motortrøbbel i rundkjøringen i Barbu, noe som skapte trafikktrøbbel og lang kø på kystveien.

  » Les hele saken

  Leserbildet

  Publisert 16.04.2017 - 12:56
  snøvær_birtedalen_2017_04_15b_foto_npv21.jpg

  Snø og gråvær i fjellet

  Dette bilder er fra Øvre Birtedalen påskeaften, der det ser ut til at påskesolen har tatt farvel for denne gang.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 18.06.2019 - 19:10

  Kommunes frivillighetspris til Hanne Ljøstad

  Arendal formannskap har vedtatt at Hanne Ljøstad får kommunens frivillighetspris.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 18.06.2019 - 06:47
  fylkesaksjonsleder anita mørland og fylkesmann stein a ytterdahl11.jpg

  Kvinners rettigheter på timeplanen

  TV-aksjonen NRK 2019 går til CAREs arbeid for kvinners rettigheter. Sammen med fylkesmann Stein A. Ytterdahl skal Anita Mørland lede arbeidet med den årlige dugnaden i Agder. Ny på laget er Tone Pernille Sivertsen, heter det i en pressemelding.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 14.06.2019 - 09:03
  seabourne quest_foto_finn_thorstensen11.jpg

  Nytt cruisebesøk

  Årets femte cruisebesøk er 200-meteren "Seabourn Quest", som sist besøkte byen i 2017.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 12.06.2019 - 18:54

  Vandring til ruggesteinen ved Skrattereid

  Ruggesteinen ved Skrattereid er myteomspunnet. Det er en såkalt droppstein fra da isen smeltet for 7-8000 år siden og veier 3 til 4 tonn. Steinen har en svak buet og glatt underside og er derfor ganske lett å bevege på.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 12.06.2019 - 09:18
  utstillingen_slavegjort_kuben11.jpg

  Gratis inngang på KUBEN

  I anledning "Turist i egen by" er det gratis inngang på KUBEN i Arendal.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 12.06.2019 - 08:47

  Savnet mann kom tilrette

  Rask innsats fra politiet førte til at en savnet dement 77-åring ble funnet etter halvannen time. 

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 11.06.2019 - 21:23
  knut_hamsun_foto_fra_grimstad_bys_museer11.jpg

  Hamsuns dikterstue åpnes for publikum

  Hamsuns Dikterstue på Nørholm utenfor Grimstad åpnes for publikum i august. Flere av Hamsuns romaner så dagens lys her, skriver Grimstad bys museer i en pressemelding.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 05.06.2019 - 08:12

  Forlenget midlertidig dispensasjon for Klodeborg pukkverk

  Fylkesmannen i Agder har innvilget søknad om forlengelse av dispensasjon for  utvidet driftstid ved Klodeborg pukkverk.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 03.06.2019 - 07:53
  tollbodkaia_cruisebåt_deutschland11.jpg

  Gammel kjenning på besøk

  "Deutschland" er et av de skipene som jevnlig besøker Arendal. Søndag besøkte skipet byen for første gang i år, 10. juni er det tilbake.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 03.06.2019 - 07:50
  amt_logo_50011.png

  WILLKOMMEN - BIENVENUE - WELCOME!

  Arendal Musikkteater setter opp musikalen Cabaret og som alltid avholdes det audition, denne gangen 14. – 16. juni. Premiere for forestillingen har er 23. april 2020, skriver teateret i en pressemelding.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 03.06.2019 - 07:25
  nav illustrasjonsfoto118.jpg

  Ledigheten i Agder-fylkene er på 2,1 prosent

  -Det er gledelig at ledigheten fortsetter å falle, antallet helt ledige har sunket i hver måned siden august 2015 sammenlignet med samme måned i foregående år, sier direktør Elisabeth Blørstad i NAV Agder i etatens månedlige ledighetsbulletin.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 29.05.2019 - 13:02
  tour_des_fjords_arendal_strømbroa_04_foto_eyvind_øyraas12.jpg

  Stengte veier i Aust-Agder i forbindelse med sykkelrittet "Tour of Norway"

  Rittet foregår fredag 31. mai og starter i Arendal. Mål er i Sandefjord. Her følger en oversikt over hvilke veier som stenges for trafikk i Aust-Agder og når de stenges. 

  » Les hele saken

  Mening - debatt

  Publisert 12.08.2019 - 06:58
  ingrid skårmo_edited-1119.jpg

  Fremkommelighet for alle

  Interpellasjon til ordfører i bystyret 29. august fra Ingrid Skårmo, bystyremedlem Frp.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 29.05.2019 - 10:43
  blødekjærtunnelen12.jpg

  Skal oppgraderes for ti millioner

  Fylkesrådmannen i Aust-Agder foreslår at det bevilges ti millioner kroner for å oppgradere Blødekjærtunnelen til å tilfredsstille kravene i tunnelsikkerhetsforskriften.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 27.05.2019 - 14:26
  sauesanking-homme-i-valle_foto_kjellfrid_straume_fylkesmannen11.jpg

  Økt aktivitet for landbruket i Agder

  Med våren kommer fjorårets tall for landbruket. Fylkesmannen har sett på utvikling og status for primærjordbruket i Agderfylkene. Kurvene peker oppover, skriver han i en meddelelse.

  » Les hele saken

  Nyheter

  Publisert 23.05.2019 - 08:27
  prinsendam_cruiseskip_galtesund11.jpg

  Nok et cruiseskip til byen

  I går var det "Braemar", i dag er det "Prinsendam" av Rotterdam som besøker Arendal.

  » Les hele saken